Słodziki

( ilość produktów: 2 )

Naturalne słodziki – zdrowe zamienniki cukru

W dzisiejszych czasach już niemal każdy ma świadomość, że cukier to jeden z najbardziej niezdrowych elementów współczesnej diety. Do lamusa można odłożyć hasła takie jak „cukier krzepi”, które jeszcze w ubiegłym wieku zachęcały do jego spożywania. Dziś już wiemy, że jest wręcz odwrotnie, a nadmierne spożywanie sacharozy jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia i wywołuje szereg chorób takich jak cukrzyca, otyłość, miażdżyca, przyczynia się też do rozwoju nowotworów.
Z drugiej jednak strony słodki smak to coś, co uwielbiają właściwie wszyscy. Większość z nas nie wyobraża sobie nie posłodzić kawy czy herbaty, albo nie może oprzeć się deserom w postaci czekolady, ciasta czy innych łakoci. Na szczęście istnieje sposób na to, by zrezygnować z tradycyjnego cukru w diecie, nie rezygnując ze słodkiego smaku. Jak to zrobić? Dzięki naturalnym słodzikom, które wspaniale zastąpią sacharozę w słodzeniu napojów czy przy tworzeniu domowych deserów. Poznajcie te najpopularniejsze!

Stewia – naturalny, niskokaloryczny słodzik dla diabetyków i nie tylko

Jednym z bardziej popularnych, naturalnych słodzików jest stewia. To substancja pochodzenia roślinnego, która cechuje się zerowym indeksem glikemicznym i prawie o połowę niższą kalorycznością w porównaniu z tradycyjnym cukrem. Zalecana jest zatem diabetykom jako alternatywa dla sacharozy. Stewia posiada również szereg prozdrowotnych właściwości. Badania wykazują, że działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi, poprawia procesy trawienne. Jest również o wiele słodsza niż tradycyjny cukier, dlatego stosuje się ją w niewielkich ilościach. Jej mankamentem może być jednak dość nietypowy smak, który różni się od sacharozy, co nie wszystkim może przypaść do gustu. Dlatego też producenci często łączą stewię z innym naturalnym słodzikiem, jakim jest erytrytol. Dzięki jego dodatkowi ostateczny produkt nabiera smaku bardzo podobnego do cukru przy jednoczesnym zachowaniu wszelkich właściwości prozdrowotnych stewii.

Ksylitol – naturalny cukier brzozowy

Innym naturalnym słodzikiem, który znajdziesz w naszym sklepie jest ksylitol, zwany inaczej cukrem brzozowym, gdyż właśnie z tego drzewa jest on produkowany. Ksylitol to kolejny zdrowy zmiennik cukru, cechujący się niskim indeksem glikemicznym i niską kalorycznością. Sprawdzi się zatem znakomicie w diecie osób z cukrzycą oraz dbających o linię. Ksylitol posiada również właściwości antybakteryjne, wspomaga mineralizację kości, zapobiega rozwojowi próchnicy oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Posiada zatem same zalety, a do tego jego smak jest bardzo zbliżony do sacharozy z wyczuwalnym miętowym posmakiem. Ksylitol świetnie sprawdzi się także do wypieków. Pod wpływem wysokiej temperatury zachowuje się bowiem tak samo jak cukier.

Postaw już dziś na naturalne, niskokaloryczne słodziki i zadbaj o zdrowie swoje i swojej rodziny, nie rezygnując z ulubionego, słodkiego smaku.

pixel