Czarnuszka i jej właściwości

2018-09-04
Czarnuszka i jej właściwości

Drobne czarne nasionka, z wyglądu przypominające ziarna sezamu, to doskonałe remedium na najróżniejsze choroby. Określana mianem czarnego kminku czarnuszka jest wyjątkowym wytworem natury, odgrywającym kluczową rolę w leczeniu wielu dolegliwości.

Pod niepozorną postacią kryją się liczne nienasycone kwasy tłuszczowe (których ludzki organizm nie jest w stanie produkować samodzielnie), wartościowe związki mineralne, witaminy (A, B1, B3, B6 i E) oraz olejki eteryczne. Właściwości czarnuszki odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy uznali ją za “lek na wszystko oprócz śmierci”. Można tworzyć z niej napary i nalewki, dodawać bezpośrednio do potraw lub przyjmować pod postacią olejów bądź tabletek. Korzyści wynikające ze stosowania czarnuszki są naprawdę niesamowite!

Wzmocnienie układu odpornościowego

Czarnuszka nasiona poprawiają absorpcję składników odżywczych. Regularnie spożywane podwyższają wchłanialność witamin i minerałów występujących w innych produktach spożywczych. Zwiększają ilość limfocytów w organizmie, które wzmacniają cały układ immunologiczny, a zawarty w nich tymochinon skutecznie radzi sobie z eliminacją bakterii, grzybów i wirusów. Po czarnuszkę warto sięgać przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Zwalczy ona pierwsze objawy przeziębienia i grypy.

Zbawienie dla alergików

Niektóre badania wykazały, że czarnuszka właściwości znacznie lepiej radzą sobie z leczeniem alergii od najlepszych środków przeciwhistaminowych. Alergia może pojawić się nawet w późnym wieku, w momencie gdy w układzie pokarmowym pojawi się zwiększona ilość toksyn, a organizm przestanie sobie radzić z usuwaniem złogów jelitowych. Czarny kminek nie tylko łagodzi dolegliwości żołądkowe, ale też zawiera specjalny olejek eteryczny, który działa przeciwzapalnie na drogi oddechowe i zapobiega kurczeniu się mięśni tchawicy. To naturalne remedium na alergie oraz astmę.

Działanie przeciwnowotworowe

Tymochinon, jeden z najważniejszych składników ziaren czarnuszki, to doskonały przeciwutleniacz wzmacniający system obronny całego organizmu. Wspomaga i przyspiesza usuwanie komórek rakowych, jednocześnie nie wydzielając żadnych toksycznych substancji i nie likwidując zdrowych, prawidłowo funkcjonujących komórek. Wielokrotne badania potwierdziły jego antyrakowe działanie, które dziś wykorzystywane jest w leczeniu nowotworów płuc, nerek, macicy, piersi oraz skóry.

Czarnuszka – naturalny sposób na depresję

Czarnuszka stymuluje organizm do produkcji serotoniny – związku odpowiedzialnego za ogólne samopoczucie. Działa uspokajająco, zwalcza stany lękowe i podwyższa odporność na stres, stając się naturalnym środkiem zapobiegającym depresjom i nerwicom. Poprawa nastroju jest też szczególnie wskazana w przypadku ciężkich chorób i również z tego powodu czarnuszkę poleca się osobom cierpiącym na nowotwory. Dobre samopoczucie wzmacnia cały organizm i zapewnia mu duże pokłady energii do walki z chorobą.

Znajdź nas na Facebooku!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel