Jakiś czas temu media obiegła informacja, że na podstawie kawowych preferencji można określić czyjeś psychopatyczne skłonności. Według doniesień, osoby pijące niesłodzoną małą czarną przejawiają większą tendencję do antyspołecznych zachowań, niż ci z nas dodający mleko. Niech wielbiciele gorzkiej kawy odetchną jednak z ulgą – mimo, że istnieją poszlaki sugerujące, iż upodobanie wytrawnych napojów wzrasta wprost proporcjonalnie do stopnia skomplikowania charakteru, w dalszym ciągu nie są to dowody jednoznaczne.
Polska kawowa historia i rola kawy w aktywności fizyczno-umysłowej
Kawa do Polski zawitała w XVII wieku, za sprawą wojen polsko-tureckich. Przepadał za nią Jan III Sobieski, lecz ogół społeczeństwa uznawał kawę za szkodliwą i niesmaczną. Wraz z upływem lat stosunek do niej ewoluował, co widać w „Panu Tadeuszu” i obrazowym oraz apetycznym opisie parzenia kawy. Współcześnie, coraz bardziej zdajemy sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości naparu. Ale, no właśnie. Na czym ta zdrowotność polega? Przede wszystkim na zawartości kofeiny. Kofeina za sprawą kawy przenika do krwioobiegu, stamtąd wędruje do mózgu i pobudza neuroprzekaźniki. Zostało także udowodnione, że kawa usprawnia pamięć, poprawia nastrój oraz przyśpiesza funkcjonowanie całego organizmu. Kolejne wieści ucieszą z pewnością żeńską rzeszę czytelników: kawa pomaga w spalaniu tłuszczu. Badania wskazują, że za sprawą kofeiny można go zredukować od 3% do 11%. Pozostając w temacie aktywności fizycznej, kawa dostarcza zastrzyku adrenaliny (hormon ten przygotowuje ciało do sportowego wysiłku). Zaopatrzycie organizm w sporą dawkę energii za sprawą niearomatyzowanej kawy mielonej Angel’s Touch w 100% z ziaren Arabica.
vhttps://zdrowietolubie.pl/product/wanilia-angels-touch-kawa-rozpuszczalna-100g/
Kawowe statystyki
Przyjrzyjmy się zawartości jednej filiżanki kawy: znajdziemy w niej witaminę B2, B5, B3, magnez oraz potas. Ponadto, pijąc kawę zmniejszamy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego aż do 50%! Wspominaliśmy, że kofeina usprawnia mózg, ale warto tą kwestię doprecyzować: dowiedziono, że regularne picie kawy obniża ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera czy demencji aż o 65%. Podobnie rzecz się ma z Parkinsonem – kofeina skutecznie zapobiega destrukcyjnemu schorzeniu. Kawosze zapadają na tą dolegliwość do 60% rzadziej niż osoby po kawę nie sięgające. To nie koniec dobroczynnych właściwości: choć zwykło się twierdzić, że kawapodrażnia wątrobę, w rzeczywistości jest odwrotnie, bo może chronić ten ważny organ – aktywnie przeciwdziała żółtaczce, czy marskości wątroby. Prawdopodobieństwo, że osoby pijające kawę będą borykać się z marskością spada o 80%! Interesujące, że kobiety sięgające po ten napój mają o 20 % mniejsze ryzyko zapadnięcia na depresję, a przedstawiciele obu płci o 53% rzadziej giną śmiercią samobójczą. Kawa działa też antynowotworowo – o 40 % niknie prawdopodobieństwo raka wątroby a o 15% odbytu.
Jak pić kawę, by było najzdrowiej?
Kawa kawie nie równa, więc trzeba zapytać, który jej rodzaj będzie dla nas najzdrowszy. Eksperci podkreślają, że kofeiny nie powinno się spożywać po godzinie drugiej po południu. Jeśli narzekacie na kłopoty ze snem, trzymajcie się tej zasady – może ona rozwiązać Wasze problemy. Po drugie, kawa zdrowa to kawa nieprzesadnie słodka. Jeżeli jednak nie możecie znieść smaku kawy bez cukru, decydujcie się na naturalne opcje, np. na stewię.Po trzecie, kupujcie organiczne marki, np. rozpuszczalną Karaibski Rum z linii Angelo, starannie wyselekcjonowaną kawę Premium. Jej największą zaletą jest umiarkowana zawartość kofeiny. Nie zapominajcie też o zasadzie „co za dużo to niezdrowo” i starajcie się nie przekraczać ilości sześciu filiżanek dziennie. Warto dodać do kawy szczyptę cynamonu, ponieważ przyprawa ta równoważy cukier we krwi i obniża cholesterol. Każdy rasowy kawowy koneser musi także spróbować wyrafinowanej kawy mielonej Angel’s Touch czekolada-wiśnia. Ze względu na obecne w niej ziarna Arabica, jest wyjątkowo skuteczna i smakowita. Jeżeli lubicie zabarwiać kawę mlekiem, rekomendowane jest normalne, a nie niskotłuszczowe – mleko z niższą zawartością tłuszczu ma często wiele chemicznych dodatków, podobnie jak śmietanka, czy – o zgrozo – mleko w proszku.Aby jeszcze bardziej uprzyjemnić rytuał picia kawy, wsypujcie do niej obfite w antyoksydanty kakao.
Dbajmy o siebie i pijmy kawę!
Kawa łączy doskonały aromat ze zdrowotnymi właściwościami. Sięgając po kofeinę, wyświadczamy sobie niemałą przysługę: wyostrzamy refleks, koncentrujemy myśli oraz usprawniamy nie tylko umysł, ale i ciało. Zadziwiające, że jedna, niepozorna filiżanka kawy może przywrócić nam fizyczno-emocjonalną równowagę. Codziennie rozkoszujmy się więc tym przepysznym i pożytecznym napojem.
Polub nas na Facebooku!