Olejek anyżowy - jakie ma właściwości? Gdzie jest wykorzystywany?

2018-07-17
Olejek anyżowy - jakie ma właściwości? Gdzie jest wykorzystywany?

Olejki eteryczne mają zróżnicowane działanie, wszystko zależy od tego, jaki olejek wybierzemy. Olejki wpływają korzystnie nie tylko na nasze ciało, ale także i na nasze samopoczucie. Olejki najczęściej używane są w aromaterapii, jednak są też dodawane do kosmetyków. Jakie ma właściwości olejek anyżowy?

Olejek anyżowy i jego właściwości

Olejek anyżowy pozyskiwany jest z dwóch roślin biedrzeniec anyż i badian właściwy. Olejek jest pozyskiwany z owoców anyżu poprzez destylację pary wodnej. Głównym składnikiem olejku jest anetol, który w przemyśle jest wykorzystywany jako substancja zapachowa. Olejek anyżowy można stosować zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Anyż ułatwia trawienie oraz pomaga przy drogach oddechowych. To nie jedyne właściwości olejku anyżowego, dodatkowymi właściwościami jest działanie antybakteryjne, rozkurczowe, działa jako środek wiatropędny, zwiększa laktację oraz działa odkażająco na skórę. Sprawdza się u osób cierpiących na padaczkę czy atakach histerii.

Jak stosować olejek i gdzie się w niego zaopatrywać

Olejek można stosować poprzez aromaterapię, czyli wdychając aromatyczne opary. Możemy również dodać kilka kropel olejku do kąpieli, która sprawi, że rozluźnimy mięśnie i powoli się zrelaksujemy, oraz ułatwi nam to zasypianie, świetnie się sprawdzi u osób cierpiących na bezsenność. Warto go jednak wykorzystać również w inhalacji na przykład, gdy się przeziębimy czy dręczy nasz uporczywy kaszel.

W olejki warto się zaopatrywać w aptekach lub w sklepie zielarskim, ponieważ olejek anyżowy bywa często fałszowany z olejkiem bandianowym, fenukłowym i syntetycznym anetolem, dlatego w tego typu produkty najlepiej zaopatrywać się w sprawdzonych punktach sprzedaży.

Zastosowanie olejku eterycznego anyżowego

Olejek ma kilka zastosowań, można wykorzystywać jego właściwości, gdy mamy problemy z trawieniem, łagodzi skurcze żołądka i bóle wątroby oraz wzmaga apetyt.

Olejek anyżowy wspomoże w przypadku kolek jelitowych u niemowląt, ale należy pamiętać, aby nie podawać olejku bezpośrednio dziecku. Napar z nasion powinna pic matka karmiąca, wtedy substancje czynne znajdują się w mleku. Olejek ma również zastosowania wykrztuśne, uspokajające, moczopędne, oraz jest brany za afrodyzjak.

Olejek ma również kilka zastosowań w kosmetyce. Anetol zawiera garbniki i przeciwutleniacze, które chronią naszą skórę od wolnych rodników i toksyn. Dzięki temu chroni naszą skórę przed przebarwieniami i działa przeciwzmarszczkowo.

Posiada również właściwości oczyszczające, co sprawia, że pomaga w walce z trądzikiem. Dodając kilka kropel olejku do szamponu, odżywki i maski, sprawimy, że nasze włosy będą nawilżone oraz zregenerujemy uszkodzenia wywołane czynnikami zewnętrznymi takie jak farbowanie czy prostowanie i suszenie gorącym powietrzem. Poradzi sobie również z łupieżem.

Olejek anyżowy – właściwości lecznicze

Pomimo, że anyż i anyżek z nazwy są podobne to chodzi o dwie zupełnie inne rośliny. Anyż gwiazdkowaty pozyskuje się z owoców wiecznie zielonego drzewa badian właściwy, anyżek natomiast z biedrzeńca anyżu należącego do rodziny selerowatych. Wskazane rośliny różnią się pomiędzy sobą rodzajem owoców, łączy je zaś olejek eteryczny, jakim jest anetol. Dlatego olejki mogą być stosowane zamiennie. Olejek anyżowy pozyskuje się z dojrzałych owoców biedrzenieca anyżu przy pomocy destylacji z parą wodną. Olejek wyróżnia się specyficznym zapachem i silnym słodkim smakiem. Olejek anyżowy może zostać wykorzystany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i spirytusowym. Właściwości lecznicze olejku anyżowego wynikają z jego działania:

– regulującego funkcje trawienne i wspomagającego pracę jelit

– wiatropędnego, czyli skutecznie usuwającego wzdęcia i objawy niestrawności

– antyseptycznego, zapobiegającego zakażeniu ran i wspomagającego ich gojenie

– wykrztuśnego, rozrzedzającego śluz zalegający w drogach oddechowych,

– rozgrzewającego przy przeziębieniu i reumatyzmie

– stymulującego krążenie krwi i zmniejszającego odczuwanie bólu

– uspokajającego, co ma znaczenie przy chorobach układu nerwowego i bezsenności

– moczopędnego, łagodnie oczyszczającego organizm z toksyn

– zapobiegającego zaparciom

– przeciwgrzybicznego

– stymulującego laktację

– łagodzącego bóle menstruacyjne

– odstraszającego owady, co pozwala ochronić się przed komarami i kleszczami

– oczyszczającego w przebiegu leczenia trądziku.

Najlepiej olejek anyżowy sprawdza się wtedy, gdy stosowany jest w ramach aromaterapii. Można go dodać do kąpieli albo do inhalacji. Doskonale wspomoże leczenie infekcji, działając równocześnie rozluźniająco. Podczas stosowania olejku należy zachować bezpieczeństwo. Otóż, nie należy go używać bez rozcieńczenia, ponieważ mógłby podrażnić skórę. Olejek anyżowy warto dodawać do olejków bazowych takich jak: migdałowy, sezamowy lub słonecznikowy. Olejek anyżowy wykorzystuje się również do aromatyzowania potraw w przemyśle spożywczym. Popularnym likierem na bazie aromatu anyżowego jest anyżówka.

Trzeba pamiętać o tym, że olejek anyżowy stosowany w zbyt większej ilości może wywołać reakcje uczuleniowe oraz doprowadzić do spowolnienia oddychania i krążenia. W związku z tym, należy z niego korzystać bardzo ostrożnie. Na pewno olejku tego powinny unikać kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby cierpiące na chorobę wrzodową i osoby borykające się ze stanami zapalnymi układu pokarmowego.

Z uwagi na to, że olejek anyżowy zawiera inne związki z grupy terpenoidów, estry, pochodne fenylopropanu, a także kwas palmitynowy jego skład jest niemal identyczny jak sebum wytwarzane przez ludzką skórę. Ten bardzo skuteczny przeciwutleniacz powstrzymuje procesy starzenia się skóry.

Dawkowanie olejku anyżowego

Olejek anyżowy, który jest również dostępny w ofercie naszego sklepu należy dawkować bardzo ostrożnie. Przy infekcjach górnych dróg oddechowych sprawdza się płukanka z kilku kropli, rozcieńczonych w szklance letniej wody. Odkrztuszanie flegmy będzie skuteczniejsze jeśli doda się do olejku anyżowego olejek z mięty pieprzowej lub olejek eukaliptusowy. Na dolegliwości trawienne i uciążliwy ból miesiączkowy stosuje się masaż z 2 lub 3 kroplami olejku anyżowego w łyżce oleju roślinnego. Aromatyczne kąpiele ze wskazanym olejkiem przydadzą się przy łagodzeniu stresu i napięć psychicznych o różnym podłożu. Wówczas do wanny z ciepłą wodą należy dodać od 4 do 8 kropli olejku anyżowego. Dolegliwości ze strony układu oddechowego, problemy skórne i zablokowane pory skórne pomaga zwalczyć specjalna parówka na bazie olejku anyżowego. Do szerokiego naczynia z wrzącą wodą wpuszcza się od 3 do 4 kropli olejku. Następnie należy zakryć się ręcznikiem i nachylić nad naczyniem. W takiej pozycji należy pozostać przez kwadrans. Olejek anyżowy może być zastosowany do aromatyzacji pomieszczeń, przy pomocy nawilżaczy i rozpylaczy. 5 kropli olejku anyżowego należy wtedy przeznaczyć na 1 litr wody. Przyjemny zapach w mieszkaniu odstraszy dodatkowo owady, doskonale komponując się z innymi olejkami eterycznymi, a przede wszystkim z olejkiem lawendowym i waniliowym.

 

Zobacz nas na Facebooku!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel