Olejek eteryczny z drzewa różanego

2018-06-22
Olejek eteryczny z drzewa różanego

Olejki eteryczne w ostatnim czasie znalazły wielu fanów. Znajdują zastosowanie w aromaterapii, są wykorzystywane podczas masażu, jak również, mogą być dodawane do innych kosmetyków z róży. Dlaczego kobiety tak chętnie sięgają po produkty z róży? Poznaj olejek eteryczny z drzewa różanego.

Olejek eteryczny z drzewa różanego – właściwości

Olejek różany wykorzystywany jest przede wszystkim w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Kwiaty róży cieszą nie tylko nos i oko. Wykorzystywane są również w kompozycjach zapachowych.

Olejek różany wytwarzany jest w procesie destylacji płatków parą wodną. Olejek ten korzystnie wpływa na nasze samopoczucie dzięki charakterystycznemu zapachowi. Wykorzystywany w aromaterapii łagodzi skutki stresu i poprawia nastrój, relaksuje oraz zmniejsza napięcie nerwowe i ułatwia zasypianie.

Wykorzystując olejek różany w kosmetyce koi cerę wrażliwą,  zmęczonej i szarej zaś nadaje blasku. Ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Korzystnie również wpływa u osób z rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, ponieważ wzmacnia je i zmniejsza zaczerwienienia. Olejek zawiera również witaminę E i witaminę C. Dodając go do kosmetyków do cery suchej lub dojrzałej, uzyskamy efekt odżywienia, wygładzenia, nawilżenia oraz zmniejszy zmarszczki mimiczne. Gdy dodamy olejek do kremu pod oczy, zmniejszy to opuchliznę i usunie objawy zmęczenia.

Prócz zastosowań w kosmetyce równie korzystnie wpływać będzie na dolegliwości menstruacyjne. Wystarczy wmasować kilka kropel w podbrzusze.

Olejek różany działa jak afrodyzjak. Świetny sposób na podniesienie libido. Wystarczy kilka dodać kilka kropel do kominka aromaterapeutycznego.

Olejek eteryczny z drzewa różanego – zastosowania

Olejki różane mają wiele zastosowań. Można je wykorzystywać podczas zapachowych kąpieli. Wystarczy wlać dwie krople olejku różanego do wanny, aby cieszyć się aromatyczną i odprężającą kąpielą. Taka kąpiel powinna trwać nie dłużej jak 20 min, jeżeli masz popękane naczynka lub borykasz się z niskim ciśnieniem, zrezygnuj z gorących kąpieli.

Kolejnym zastosowaniem olejku różanego jest masaż twarzy. Wystarczy kilka kropel rozmasować w dłoni i rozprowadzić na twarzy okrężnymi ruchami. Pamiętaj, aby taki masaż wykonać po dokładnym demakijażu.

Inne zastosowania olejku różanego

Olejek różany pomaga, również przy astmie, chronicznym zapaleniu oskrzeli, opryszczce, liszai. Pomaga również przy impotencji. Goi wszelkie powstałe szramy, podrapania i leczy wszelkie choroby skóry. Wspomaga naszą odporność, przywracając nasz system obronny, przywracając naturalne wibracje komórek naszego ciała. Olejku nie należy stosować przy alergii i nadwrażliwości na niego. Nie powinny stosować go też kobiety w ciąży.

Olejek eteryczny z drzewa różanego – co musisz wiedzieć?

Naturalny olejek pozyskuje się z wiecznie zielonego drzewa różanego, rosnącego w amazońskiej dżungli. Olejek z drzewa różanego przede wszystkim stymuluje komórki w organizmie i odpowiada za regenerację tkanek. Dlatego jest polecany na problemy skórne, z zwłaszcza na trądzik, zmarszczki i blizny różnego rodzaju. Poza tym, podobnie jak inne olejki eteryczne przywraca równowagę i spokój umysłu, ponieważ wykazuje właściwości stabilizacyjne centralnego układu nerwowego. Można więc go wykorzystać podczas medytacji lub relaksu. Olejek eteryczny z drzewa różanego bardzo często pomaga też załagodzić bóle głowy, mdłości, a także wykazuje działanie antydepresyjne. Sam jego zapach stymuluje libido, rozbudzając sferę seksualną. To pokazuje, że jego zastosowanie jest wszechstronne. Olejek z drzewa różanego, który sprzedajemy w naszym sklepie ma działanie: antydepresyjne, przeciwbólowe, tonizujące, dezodorujące, a także przywracające równowagę psychiczną. Można go wykorzystać do kąpieli relaksacyjnych, inhalacji lub do masaży. Może być również zastosowany jako dodatek do olejków bazowych. Polecany jest także do aromatyzowania powietrza w mieszkaniu. Jeśli więc w domu panują przykre zapachy to warto zastosować wskazany olejek. Wiele osób wykorzystuje olejek z drzewa różanego do moczenia stóp, ponieważ jest on doskonałym sposobem na obolałe i spuchnięte stopy. Można go też wykorzystać do moczenia dłoni, w celach regeneracyjnych.

Warto pamiętać o zalecanych dawkach podczas używania. Przy masażu należy stosować od 3 do 5 kropli olejku eterycznego do nośnika bazowego. Później zaś kulistymi ruchami masować ciało. Do kąpieli należy dodać roztwór olejku lub 5 kropli olejku eterycznego, od 10 do 15 kropli olejku nośnikowego i wlać do wanny wypełnionej 1/3 wody wykazującej temperaturę około 35 stopni Celsjusza. Olejek trzeba bardzo dokładnie rozprowadzić po powierzchni wody w wannie. W przypadku aromatyzacji należy dodać kilka kropel olejku do naczynia z gorącą wodą, nawilżacza powietrza albo kominka aromatycznego. Bardzo ważne jest to, aby olejku nie stosować bezpośrednio na skórę oraz aby unikać kontaktu z oczami. Olejek z drzewa różanego przeznaczony jest do użytku zewnętrznego. Olejek eteryczny należy przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej. Oczywiście, powinien znajdować się w miejscu niedostępnym dla dzieci. Olejek eteryczny z drzewa różanego pozyskiwany jest w procesie destylacji z drewna drzewa różanego. Jako, że przypomina nieco zapach róży to można go również wykorzystać do perfum o nucie zapachowej kwiatowej. Stosowanie olejku z drzewa różanego polecane jest także w przypadku stanów przemęczenia i apatii. Olejek ten ma dobry wpływ zwłaszcza na skórę i włosy.

Olejek eteryczny z drzewa różanego – pomoc w problemach ze skórą

Olejek eteryczny z drzewa różanego zaliczany jest do jednych z najcenniejszych na rynku. Korzystają z niego głównie osoby mające cerę dojrzałą i przedwcześnie starzejącą się z uwagi na to, że wykazuje działanie redukujące zmarszczki. Właściwości, które wykazuje olejek w odniesieniu do dojrzałej skóry to:

– uelastycznienie i wygładzenie naskórka

– działanie delikatnie liftingujące

– działanie proregeneracyjne

– zmiękczanie naskórka

– wygładzenie i załagodzenie podrażnień

– wyeliminowanie pękania i łuszczenia

– wspomaganie pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i alergicznej

– funkcja wspomagająca w leczeniu alergicznego zapalenia skóry, trądziku różowatego, a także zmian skórnych o podłożu bakteryjnym i wirusowym.

Olejek z drzewa różanego zaliczany jest do bardziej popularnych olejków eterycznych. Dlatego nie mogło zabraknąć go w naszej ofercie. Zachęcamy do zapoznania się z informacjami na jego temat. Osoby, które interesują się aromaterapią oraz doceniają moc olejków eterycznych na pewno znajdą dla siebie właściwy olejek. A jeśli rzeczywiście ktoś ma spore problemy skórne to powinien zainteresować się bliżej olejkiem z drzewa różanego. Jego wszechstronny wpływ na skórę jest nie do podważenia, a poza tym ma też inne pozytywne zastosowania, jak pozostałe olejki stosowane w aromaterapii. Jeśli w powyższym opisie odnalazłeś powody dla których powinieneś zapoznać się z działaniem olejku z drzewa różanego to zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym opisem tego naturalnego specyfiku.

Odwiedź nas na Facebooku.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel