Olejek lawendowy - idealny do stosowania w okresie letnim

2018-06-27
Olejek lawendowy - idealny do stosowania w okresie letnim

Lawenda, zapach, który ułatwia zasypianie i uspokaja dzięki swoim znakomitym właściwościom zdrowotnym. Olejek lawendowy można stosować bezpośrednio na skórę. Olejek lawendowy ma wiele właściwości i zastosowań. Jak działa i kiedy go stosować?

Właściwości olejku lawendowego

Lawenda ma wiele właściwości. Możemy wykorzystywać ją jako napar na dolegliwości układu pokarmowego, olejek zaś możemy dodawać do kosmetyków lub stosować go bezpośrednio na skórę. Trzeba jednak pamiętać, że olejki należy stosować z umiarem, ponieważ są to substancje mocno skoncentrowane. Przed użyciem przeprowadźmy test uczuleniowy, ponieważ olejki mogą wywołać silne reakcje alergiczne, a nawet podrażnić lub poparzyć skórę. Mimo że olejek lawendowy jest najłagodniejszym z olejków, należy jednak zachować ostrożność.

Olejek lawendowy – jakie ma zastosowania?

Jednym z zastosowań olejku lawendowego jest dodanie olejku do kosmetyku lub bezpośrednie nałożenie go na skórę. Dzięki zawartości antyoksydantów chronić będzie naszą skórę przez jej starzeniem się. Olejek lawendowypowinny stosować osoby z problemami z cerą, zwłaszcza osoby z trądzikiem. Olejek działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Wspomaga również gojenie się drobnych ran oraz wpływa kojąco na poparzenia słoneczne, idealne w okresie letnim, gdy jesteśmy narażeni na silne promienie słoneczne. Aby jednak uniknąć podrażnień podczas stosowania bezpośrednio na skórę, najlepiej dodać kilka kropel do toniku lub kremu.

Olejku można używać również do pielęgnacji ciała. Jeżeli cierpimy na grzybicę stóp, olejek dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym wspomoże walkę z grzybicą i zapobiegnie nawrotom, dodatkowo wspomaga walkę z cellulitem. Olejek lawendowy świetnie również się sprawdzi do pielęgnacji włosów. Przyśpieszy porost włosów oraz zapobiegnie ich wypadaniu. Jeżeli cierpimy na nadmierną potliwość skóry głowy lub łupież, wystarczy wetrzeć kilka kropel olejku w skórę głowy. Pamiętajmy, aby jednak zrobić to godzinę przed myciem włosów. Możemy również dodać kilka kropel olejku do szamponu, odżywki i maski.

Jaki jest skład olejku lawendowego

W skład olejku lawendowego wchodzi octan linalolu, linalol, lawendulol, ocymeny, garbniki, kumaryny, flawonoidy i fitosterole. Linalol odpowiada za charakterystyczny zapach lawendy, który tak cenimy. Kumaryna zaś działa przeciwskurczowo oraz przeciwobrzękowo. Pozostałe zaś elementy mają działania antyoksydacyjne.

Polub nas na Facebooku!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel